Pre rok 2023 sme zvolili fotovoltaické panely Jinko Solar Tiger Neo 72HL4/60HL4 565/470 Wp. Snažíme sa totiž prinášať a ponúkať špičkové a čo najpokrokovejšie panely, pritom stále v rozumnej cenovej úrovni. U nás nehľadajte ani priemerné ani lacné panely ani „čo-sa-podarí-niekde-zohnať“.
A tu sú dôvody pre víťaza výberu pre rok 2023.

N-type panely

  • Pri kremíkových fotovoltaických paneloch stále prevláda technológia polovodičov P-typu. Budúcnosť kremíkových panelov je však v N-type. Ako pred časom monokryštalické panely nahradili polykryštalické, postupne sa bude väčšina výrobcov orientovať na tento typ panelov. Tak keď vieme, kam smeruje trend, načo čakať?

  • Dôvodmi sú hlavne (v skratke) vyššia účinnosť a dlhšia životnosť. N-typ má voči P-typu kremíka výhody vyššej účinnosti konverzie slnečného žiarenia (z princípu, ktorého vysvetľovanie je však bez znalostí polovodičov komplikované) s výbornými parametrami aj pri vyšších teplotách – menší pokles výkonu s rastúcou teplotou. Ďalej je výhodou dlhšia životnosť kvôli pomalšej degradácii panelov, ktorá je prirodzená a nevyhnutná, pri N-type je však (z princípu) pomalšia.

  • Tieto výhody N-typu kremíkových panelov sú známe už dlho, P-typ však prevažuje kvôli lacnejšej výrobe. Avšak ten „príplatok“ za N-typ nie je už tak výrazný.

TOPCon

  • Táto skratka sa objavila pomerne nedávno, bude však formovať ďalšiu fázu zvyšovania účinnosti a technológie modulov. Síce samotné Tunnel Oxide Passivated Contact nemusí znieť tak sexi, ale N-typovým panelom Jinko Tiger Neo dodáva elitné charakteristiky účinnosti.

Dlhé roky jeden z najväčších výrobcov panelov na svete

  • Najväčší výrobca fotovoltaických panelov na svete 4 roky za sebou (2018-2021). V roku 2022 síce klesol na 2 miesto (za Trina Solar), ale to má svoje dôvody v orientácii sa na inovatívnejšie panely. V prvom štvťroku 2023 sa vrátil na prvé miesto.

  • Vertikálna integrácia – od výroby ingotov cez wafery, články (cells) až po samotné fotovoltaické panely. Majú pod kontrolou celý výrobný reťazec. Nemusia sa „spoliehať“ v rámci výrobného procesu na iných, čo hlavne v dnešnej situácii vo svete nie je na zahodenie.

  • Jinko Solar býval (a stále je) známy masívnymi výrobnými kapacitami a vysoko automatizovanou/robotizovanou výrobou, ktoré mu umožňujú produkovať panely vo vysokých objemoch a vysokej kvalite.

Zameranie na najnovšie technológie, vychádzajúc z masívnej základne

  • Po zvládnutí výroby osvedčených technológií na vysokej úrovni (čo samé osebe je mimoriadne náročné) sa Jinko Solar v poslednom čase zameriava na panely s najnovšími technológiami a prináša najmodernejšie technologické prvky.

  • Jinko Solar v paneloch Tiger Neo využil to najlepšie (a osvedčené) z technológie výroby panelov Tiger P-type a pridal k nim najnovšie technologické inovácie, čím Tiger Neo posúva na tú najvyššiu úroveň.

Prekonávanie rekordov účinnosti

  • V poslednom polroku 2022 Jinko Solar niekoľkokrát prekonal účinnosť N-type TOPCon panelov – a aktuálne je držiteľom „oficiálneho svetového rekordu“ v tejto kategórii.

  • Naposledy v novembri 2022 účinnosť samotného článku panelov 26,1 % a decembri 26,4 %.

  • Znamená to, okrem iného, že výrobný proces Jinko Solar v rámci N-typu TOPCon panelov je technologicky najpokročilejší a zvládajú ho najlepšie.

Záruka na výkon

  • 87,4 % po 30 rokoch vie ponúknuť na svoje panely máloktorý výrobca.

S panelmi Jinko Solar sme v posledných rokoch viackrát „koketovali“, ale v tom čas sme vyhodnotili ako lepšiu voľbu Q CELLS, s ktorými sme pracovali niekoľko rokov. Ale keďže život je zmena, a Q CELLS už tiež nie je tým čo bývalo (trochu „zaspali“) a namiesto technologického líderstva sú teraz skôr v pozícii „nasledovateľov“, nebudeme predsa sentimentálni a pôjdeme s dobou a vývojom.

Pozrite si aj ceny fotovoltaických zostáv s panelmi Jinko Solar Tiger Neo alebo naše inštalácie s týmito panelmi.