Majitelia hotela Landhaus St. Georg v krásnom aplskom prostredí v blízkosti rakúskeho lyžiarskeho strediska Schladming (Ski-Amade) sa rozhodli (aj boli aj tak-trochu nútení) modernizovať technologické zariadenie na ohrev vody v hoteli.

Aj vzhľadom na naše realizácie solárnych systémov pre samotných majiteľov (sú to Slováci) aj viacerých ľudí z ich okolia (a veríme že spokojnosť s nimi), kedy na vlastnej skúsenosti spoznali výhodnosť solárnych systémov, sa rozhodli pre solárny ohrev vody aj pre tento hotel a vybrali si našu spoločnosť.

Na jeseň 2019 (v krátkej prestávke medzi letnou a zimnou sezónou) sme solárny systém realizovali.

  • Na streche hotela je 16 solárnych kolektorov Thermosolar TS 500 s celkovou plochou 5,2 x 8,5 metra (účinná plocha kolektorov 36 m²). Okrem toho, že to dobre funguje, to navyše aj dobre vyzerá na streche a pridanou hodnotou môže byť, že hotel zbytočne nezaťažuje životné prostredie (čo je mimochodom trend, ktorý je v Rakúsku už takmer štandardom).
  • Kolektory ohrievajú vodu v 3 nových akumulačných zásobníkoch Reflex Storatherm Heat Combi HC 800/1_C, každý s objemom 800 litrov (celkový objem 2 400 litrov), ktoré nahradili už dožívajúce pôvodné bojlery (z roku 1988, používali sa viac ako 30 rokov). Síce nebolo ľahké ich vtesnať do existujúcich priestorov, ale túto výzvu sme úspešne zvládli.
  • Systém je dimenzovaný tak, aby počas letnej sezóny pokryl potrebu teplej vody pre 40 – 50 hostí bez dodatočného ohrevu kotlami. V zimnej sezóne solárne kolektory sekundujú doterajším kotlom slúžiacim aj na kúrenie a minimálne vodu predohrejú.
  • V období medzi sezónami (kedy je hotel pre hostí zatvorený) budú slnečné kolektory slúžiť na temperovanie celého objektu (hotel je v nadmorskej výške 800 m, čo už počas jari a jesene nie je príjemná nížinná klíma).
  • Projektovaná návratnosť investície do solárnych kolektorov je okolo 5 rokov (a to bez preháňania).
  • V systéme je inštalovaný aj online monitoring teplôt cez internet (samozrejme aj so zaznamenávaním histórie) v zásobníkoch aj na kolektoroch, pre lepšiu kontrolu a dohľad nad systémom.
  • Túto inštaláciu sme si naozaj užili, hotel je skutočne štýlový – s nádychom poctivej remeselnej roboty a fortieľu spred pár desaťročí, kedysi ho vlastnila rakúska rodina, ktorá si na tom dala záležať. Ak by ste uvažovali nad výletom do týchto končín, môžeme len odporučiť, pobyt stojí za to.
    • Táto inštalácia sa dostala aj do médií: článok na stránkach spoločnosti Thermosolar, článok na stránkach stavebnictvo.sk, obrázok tejto inštalácie bol použitý v článku v časopise Dom a bývanie 2020/01.

    Galéria